Syreerosjon av tenner

Syreerosjon av tannemaljen forekommer hos nesten 40 % av den norske befolkningen i alderen 18 år og oppover. Det er en prosess der emalje og dentin …

Syreerosjon av tannemaljen forekommer hos nesten 40 % av den norske befolkningen i alderen 18 år og oppover. Det er en prosess der emalje og dentin ødelegges på en ikke-kariesfremkallende måte, forårsaket av ulike syrer. I dag skal vi snakke nærmere om symptomer og behandlingsmetoder.

Årsaker og symptomer på utseende

Kilder til skadelige syrer er som regel juice, brus, sitrusfrukter osv. Syreholdige matvarer kjennetegnes av lave pH-nivåer, noe som fremkaller en ubalanse i munnen og skader tannemaljen. Skadet emalje regenereres ikke og fremmer utviklingen av tannråte.
De viktigste symptomene på sur tennerosjon er:
  • tallerkenformede defekter i tannemaljen;
  • økt følsomhet i tennene;
  • gul nyanse av emalje.
Blant de vanligste årsakene til utseendet er:
  • matpreferanser (inntak av store mengder frukt, bær, juice, brus og kullsyreholdige drikker);
  • magesykdommer (kaster magesaft i munnhulen);
  • skadelige arbeidsforhold (arbeid i fabrikker der det slippes ut syredamp under produksjonen) osv.

Forebygging av erosjon av tannemaljen

Syreerosjon og mange andre tannsykdommer kan unngås hvis du systematisk går til tannlegen. En erfaren spesialist kan enkelt identifisere sykdommer som ikke er karies, på et tidlig stadium og foreskrive forebyggende tiltak i tide. Hos DMDL Tannklinikk-Tannlegevakt anbefales pasientene å forebygge syreerosjon ved å:
  • drikke en daglig mengde vann;
  • skylle munnen med fluor;
  • minimere forbruket av brus, juice osv;
  • ikke innta mat med sure drikker;
  • tygge tyggegummi etter å ha spist sur mat eller drikke for å gjenopprette pH-nivået i munnen;
  • bruk sugerør når du drikker sure drikker;
  • skyll munnen grundig med vann etter inntak av sure matvarer.

Book a Consultation

It’s easy and free!

dimadmin

dimadmin

Relaterte innlegg

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *