Hvis du merker at tennene dine har endret farge og smilet ditt har blitt langt fra snøhvitt, bør du prøve bleking. For å finne den mest passende, effektive og trygge metoden for deg, må du gjøre deg kjent med alle typer bleking, nyansene og funksjonene deres.
Hvis du merker at tennene dine har endret farge og smilet ditt har blitt langt fra snøhvitt, bør du prøve bleking. For å finne den mest passende, effektive og trygge metoden for deg, må du gjøre deg kjent med alle typer bleking, nyansene og funksjonene deres. Vi spesialiserer oss på tannbleking, vi har lang erfaring innen dette feltet, vi bruker bare innovative og effektive metoder, som vi gjerne vil gjøre deg kjent med detaljene om.
Metoder for tannbleking
Under påvirkning av daglig inntak av ulike typer mat og drikke, samt dårlige vaner, kan tennene endre farge over tid. Regelmessig god munnhygiene og tannrengjøring er dessverre ikke alltid i stand til å løse dette problemet. Det finnes to hovedmåter å bleke tennene på: hjemme (gradvis) eller på klinikken (under prosedyren). Den mest skånsomme måten anses å være tannbleking ved hjelp av spesielle munnbeskyttere hjemme.
Bleking hjemme
Du kan bleke tennene dine selv hjemme. For dette formålet brukes spesialtilpassede munnbeskyttere, laget på en tannklinikk, med tilsetning av et blekemiddel. Slik bleking utføres bare etter en grundig undersøkelse av en tannlege og under nøye tilsyn. Vi fraråder på det sterkeste selvbleking ved hjelp av uprøvde produkter kjøpt på Internett.
Tannbleking på klinikken
Blekemidlet har i sin sammensetning fra 10% til 15% karbamidperoksid. Dette stoffet, som trenger inn i dentinet og det ytre laget av emalje, ødelegger misfarging. Før du begynner med bleking, er det viktig å konsultere en kvalifisert tannlege for å utelukke kontraindikasjoner mot prosedyren.
Effektiviteten av blekingsprosedyren
Det kan være mange årsaker til at tennene endrer farge, og noen av dem kan ikke blekes. For eksempel, hvis fargen på tannfyllinger eller kroner har endret seg, vil bare fullstendig utskifting av dem med nye ha effekt. Endring i emaljens farge skyldes ofte inntak av mat og drikke som misfarger emaljen. Tilstedeværelsen av tannstein påvirker også tannfargen i betydelig grad.
Hvem kan gjennomgå en tannblekingsprosedyre
- Pasienter som har fylt 18 år eller har spesielle medisinske indikasjoner for bleking.
- Pasienter uten hull eller andre skader på tennene.
- Pasienter som ikke lider av gingivitt.
Trinn-for-trinn-prosedyre for tannbleking i vår klinikk
Før vi starter selve prosedyren, utfører vi en undersøkelse, bestemmer årsaken til misfarging av tennene og velger den mest effektive blekemetoden for klienten. Hvis det oppdages ulike tannsykdommer, behandles de innledningsvis. Tannlegen undersøker også om emaljen er tynnere.
For at blekingen skal være så kvalitativ og effektiv som mulig, anbefaler vi at du får tennene rengjort profesjonelt på forhånd. Airflow-rengjøring regnes som den mest effektive og skånsomme metoden. Mer informasjon om Airflow finner du her.
Etter tannundersøkelsen og etter at alle anbefalingene fra spesialisten er oppfylt, tar vi et avtrykk av tennene for videre produksjon av tilpassede tannbeskyttere. Når de er klare, kontakter vi pasienten og inviterer ham eller henne til klinikken for å hente tannbeskytterne med blekemiddelet.
Prosessen med tannbleking hjemme
- Rengjør tennene, bruk tanntråd om nødvendig.
- Påfør blekemiddelet på hver tann på innsiden av tannbeskytteren og sett den på. Fjern overflødig produkt fra tannkjøttet med en serviett.
- Ved bleking over natten tar du av tannbeskytteren når du våkner (10 % karbamidperoksid i 6-8 timer). Hvis blekingen utføres på dagtid, tar du av tannbeskytteren etter den tiden tannlegen har angitt (15 % karbamidperoksid i 3 – 5 timer).
- Fortsett blekebehandlingene til ønsket nyanse er oppnådd. Hvor raskt tennene blekes, vil være individuelt for hver person. Noen pasienter trenger bare 5-7 dager, mens andre trenger 10-12 dager eller mer.
Blekingen og følsomhet i tennene
Som en bivirkning kan noen pasienter oppleve følsomhet i tennene under blekingen. Som regel er dette en midlertidig og trygg manifestasjon. Etter å ha fullført et blekingskurs, går tannfølsomheten tilbake til det normale.
Kostnader for tannbleking
Kostnaden for en tannbeskytter og blekemiddel i DMDL Tannklinikk – Tannlegevakt starter fra kr. 3 790. Det er verdt å merke seg at røntgen, anestesi og andre kostnader ikke er inkludert i blekingskostnaden.
Alternative alternativer for tannbleking
Etter en tannundersøkelse og en bestemmelse av årsaken til misfargingen av vår kvalifiserte tannlege, kan andre tannblekingsteknikker anbefales til pasienten, som i dette tilfellet vil være mer effektive.
Profesjonell tannrengjøring gjør det mulig å fjerne harde og myke avleiringer på overflaten av tennene (tannstein og plakk). Noen ganger er denne manipulasjonen nok til å gjenopprette emaljen til sin vakre naturlige farge. Tannpuss med den innovative Airflow-teknologien, som vi også bruker på klinikken vår, gir perfekte resultater. Prosedyren er ganske rask, trygg og smertefri. Tannbelegg fjernes ved hjelp av et spesielt pulver, vann og trykkluft.
Les mer om Airflow i artikkelen vår.
Les mer om Airflow i artikkelen vår.
Mikroabrasion gir mulighet til å bleke visse områder av tannemaljen. Denne moderne teknikken innebærer kjemisk bleking og samtidig sliping av et tynt lag av tannemaljen. Den brukes når det har oppstått misfarging i den øvre emaljekulen.
Hvis misfargingen har oppstått på grunn av nervefjerning, brukes ofte endodontisk (innvendig) bleking. Et blekemiddel plasseres inne i tannen, og en midlertidig fylling legges på toppen. Tannlegen skifter ut blekemiddelet en gang i uken til du er fornøyd med resultatet. Denne prosessen tar vanligvis flere uker. Til slutt lukkes tannen med en permanent fylling.
Finér er tynne skall av keramikk eller komposittmateriale som festes sikkert på utsiden av tennene ved hjelp av et spesielt lim. De lages etter et individuelt avtrykk og dekker bare den synlige delen av tennene. Generelt brukes finér når andre blekemetoder ikke fungerer.
Indikasjonene for finér kan være forskjellige:
- forbedring av det estetiske utseendet på misfargede tenner;
- fjerning av store mellomrom mellom tennene;
- rehabilitering av ødelagte tenner, etc.
Pleie av den blekende tannbeskyttelsen
Etter at du har tatt ut tannbeskytteren, bør du skylle den grundig med ikke-varmt vann (varmt eller kaldt). Rengjør tennene grundig med en tannkrem som inneholder fluor etter at du har brukt tannbeskytteren. Oppbevar tannbeskytteren på et tørt og rent sted til neste gang du skal bruke den. Selve blekemiddelet oppbevares vanligvis i kjøleskapet.
Forebyggende tiltak mot misfarging av tennene
Regelmessig grundig tannpuss med en fluortannkrem av god kvalitet, bruk av tanntråd og eliminering av visse matvarer fra kostholdet vil bidra til å forebygge misfarging av emaljen. Vi anbefaler at du følger noen enkle tips for å gjøre dette:
- puss tennene to ganger om dagen med riktig teknikk;
- bruk tanntråd for å rengjøre mellomrommene mellom tennene;
- unngå røyking;
- minimere inntaket av fargede drikker og matvarer;
- gå systematisk til tannlegen for profesjonell tannrengjøring.
Les mer om misfarging av tannemaljen og hvordan du kan forebygge det her.
Lær mer om viktigheten av tanntråd her.
For kvalitetsbleking, kom til DMDL Tannklinikk - Tannlegevakt
Under besøket ditt vil vår klinikkspesialist undersøke tennene dine og velge det blekealternativet som passer best for deg. Hvis han eller hun finner noen tannsykdommer, vil foreløpig behandling bli anbefalt. Spesialisten vil også fortelle deg i detalj om alle stadier av behandlingen og manipulasjoner som vil bli utført, og vil gi deg en detaljert beskrivelse av kostnadene for tjenestene.
Book a Consultation
It’s easy and free!